Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

360° ISTRAŽITE

Kompatibilno s VR

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo ili crkva Velike Gospe također je zaštićena Zakonom o zaštiti spomenika Republike Hrvatske. Podignuta je početkom 17 stoljeća u čast sv. Nikole. Godine 1615. biskup V. Ariggoni ju je posvetio, a bratovština se obvezala da će je održavati. Proširena je 1683. godine i nazvana imenom Velike Gospe, a 1746. godine posvetio ju je biskup K. A. Donadini, o čemu svjedoči natpis na pročelju. Seljani su 1800. godine o svom trošku proširili crkvu, dodali su joj sjevernu lađu, a druga lađa napravljena je 1894. godine.
Zvonik od tesanca s francuske utvrde podignut je u razdoblju 1873. – 1875. godine, a iste 1875. godine pomorska vlast u Trstu darovala je sat za zvonik i to u zamjenu za otočić Mulo ili Biofant, gdje je sagrađen svjetionik.
Rogoznička župna crkva posebna je po mnogočemu. Zanimljiva je činjenica da je to jedino malo katedralno zdanje u Dalmaciji što je šire nego duže. Bogato je nizom vrijednih umjetnina: spominje se križ iz 14. stoljeća, koji nije dostupan vjernicima i čuva se negdje na sigurnom te iz raskošnih jaslica umjetnički vrijedna figura pastira, koju je 1905. godine iz Rima donio ondašnji župnik, Kaštelanin, slavni dr. Ivan Katalinić.